Ved molen bag IDA Conference gemmer der sig nu 25 fiskebørnehaver under havoverfladen. Hver fiskebørnehave skal give en mere sikker start på livet for småfisk i havnen ved at tilbyde både ly for rovfisk samt mere føde.
Hvad er fiskebørnehaver?
Fiskebørnehaver er små såkaldte biohuts, der er sænket ned i havnen for at give plads til mere biodiversitet. Hver biohut består af et stålbur, hvor en mindre gitterkasse er placeret i midten. Gitterkassen er fyldt med tomme, rensede østersskaller, som giver mulighed for vækst af alger og små organismer. Ydersiden af stålburet beskytter unge fisk på under 3 centimeter mod større rovdyr, mens gitterkassen med østersskallerne giver fiskene mad.
Flere beskyttede levesteder skal øge fiskebestanden i havnen, og erfaringer viser, at biohuts hurtigt kan give en effekt i form af øget biodiversitet i vandet og flere fisk, som også kan være til glæde for lystfiskerne, der fisker langs med havnens 42 kilometer kajkant og i resten af Øresund.
Hvorfor er biodiversitet vigtigt?
Biodiversiteten i Københavns Havn spiller en vigtig rolle i at sikre et sundt økosystem i Øresund, og det er afgørende for både fiskene og for os mennesker. For eksempel er flere fisk i havnen med til at styrke balancen i havets økosystemer, som bliver mere modstandsdygtig overfor eksempelvis indvandring af nye arter som følge af klimaforandringerne, samtidigt med der åbnes op for flere rekreative aktiviteter.
Der findes nu mere end 100 fiskebørnehaver i København, som bl.a. er blevet til som følge af projekter sat i søen af WWF Verdensnaturfonden i samarbejde med By & Havn.
Københavns Havn er hjemsted for en masse smådyr som bl.a. en stor forekomst af blåmuslinger, der er med til at filtrere og rense vandet i havnen. Havnen benyttes hvert år af mere end 2 mio. mennesker som bader og benytter havnens udbud af turbåde, havnebusser og udlejningsbåde. Derudover anvendes havnen af 6.000 medlemmer af kajak- og roklubber og et væld af lystfiskere.
Vores fiskebørnehaver er en del af IDA Conferences samlede arbejde med at sænke vores miljømæssige aftryk og gøre en positiv forskel for miljøet omkring os.